Horizont #223 - OKTOBER 2020


Uvodnik

»Štiriintridesetletna Deepa, ki vodi po dolini Katmanduja, pravi: »Konec marca, v začetku aprila se je vse naenkrat ustavilo. V treh dneh so se morali vsi Nepalci, ki delajo v dolini Katmandu in nimajo prebivališča tam, vrniti v svoje domače vasi. Pandemija je za nas gotovo slabša, kot je bil potres leta 2015, čeprav je takrat moja tašča izgubila življenje. Takrat smo smeli vsaj ven, lahko smo nekaj počeli, pospravljali ruševine. A zdaj le čakamo. Ne vem, kako dolgo bomo to še zdržali kot družina in družba.«

Življenje v daljnih krajih brez turistov, Katmandu, Nepal

 

Za polovico manj turistov

Globalna pandemija novega koronavirusa je turizem močno prizadela. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je Slovenijo namreč obiskalo nekaj manj kot 2,4 milijona oziroma slabo polovico manj turistov (47 odstotkov), kot smo jih gostili v enakem obdobju lani. Posledično je bilo za sedem milijonov prenočitev manj. Na Slovenski turistični organizaciji, kjer so zaradi koronavirusa prestavili tradicionalne oktobrske Dneve turizma, ocenjujejo, da bo letošnji upad turistov konec leta 45-odstoten, če se epidemiološka razmere ne bodo še bolj zaostrovale. Glede, da bo tujih turistov 70 odstotkov manj, domačih pa za dobro tretjino več, se je še enkrat pokazalo, da bi bilo brez turističnih bonov še veliko slabše. In da bi bilo dobro njihovo veljavnost še podaljšati.

Tudi v oktobrski številki revije HORIZONT smo obiskali več krajev po Sloveniji. Podali smo se po Dravski kolesarski poti do zlatoliškega zlata, vmes pa si privoščili dobrote tamkajšnjih kmetij. V Trbovljah smo lahko videli, kako propadlo industrijo nadomeščajo z visoko tehnologijo in kako priče industrializacije spreminjajo v turistične zanimivosti. Obiskali smo kamniti Kanin, ki tudi brez snega ponuja veliko zanimivega.

Med daljnimi kraji pišemo o Mavriciju, ki se že odpira za tuje turiste, medtem ko so vrata za tuje turiste na Baliju zaprta vsaj še do konca tega leta. Objavljamo tudi reportažo o tem, kako poteka življenje v daljnih krajih brez turistov. Tam se sprašujejo, kako naprej, ko že mesece ni prišel noben turist. Svoje doživljanje in poglede na obdobje pandemije so delili prebivalci z Ekvadorja in Galapagosa, iz Tunizije, z Nove Zelandije, iz Nepala in Namibije.

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Svet – Življenje v daljnih krajih brez turistov
  Mavricij čaka na turiste
  Nemčija – Čudežna dežela za pohodnike
  Indonezija: Bali za tuje turiste zaprt do konca leta 

  Izleti po Sloveniji:
  Po Dravski kolesarki poti do zlatoliškega zlata
  Slovenija, Trbovlje – Med premogom in tehnologijo prihodnosti
  Tudi kamniti Kanin brez snega je zanimiv 

  Znani na poti:
  Ivan Cajzek, direktor podjetja GIC GRADNJE
  »Potovanja so priložnost, da se družina še bolj poveže«

  Denar:
  Odpovedi potovanj
  Potovanja po izbruhu Covid-19 38

  Kolumna
  Z vlakom na poti 
  Letalske novice
  Križarjenja 
  Zanimivo 
  Slovenija: Domače in turistične novice
  Tujina: Nemčija: Ali ste vedeli … 
  Hoteli po svetu
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Avstrije 
  Turistične novice iz Nemčije 
  Varni na poti 
  Zdravi na poti 
  Avtomobilske novice 
  Na liniji: Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije
  Bralci bralcem Horizonta … 
  Fotonatečaj revije HORIZONT 
  Dosje turističnih agencij

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije