HORIZONT # 240 - MAREC 2022


uvodnik

Najnovejši muzej je Pink Palace, kjer se vse vrti okoli vina rosé. Prostori so pisano opremljeni, informacije o pridelovalnih regijah in lastnostih vina pa podane tako, da zadovoljijo tudi 'instagram generacijo'. Predvsem se tam vse vrti okoli glamuroznega življenjskega sloga, ki ga simbolizirajo vina rosé. Obiskovalci se lahko fotografirajo pred kuliso palm v kabrioletu ali v bazenu, polnem roza obarvanih žogic. Ob tem pa degustirajo še vina. Tako World of Wine vzbudi zanimanje tudi pri ljudeh, ki so Porto prej poznali le po zaprašeni steklenici portovca v babičini vitrini.
Porto, Portugalska

V pomlad

Upajmo, da ste se v času zimskih šolskih počitnic, vsaj malo odpočili in oddahnili od vedno hujšega dnevnega tempa, ki nam ga je doslej krojil koronavirus, te dni pa žalostni vojni prizori iz Ukrajine. Upajmo tudi, da bodo vsi begunci, predvsem ženske z otroki, ki so morali zapustiti svoje domove, našli drugi dom nekje med nami. Ko smo se peljali po primorski avtocesti so se nam orosile oči, saj je bilo žalostno gledati, kako so mimo nas brzeli avtomobili z ukrajinskimi registracijami, nekam kjer se bodo lahko začasno ustalili in se počutili varne ...

Medtem se Evropa izvija iz primeža koronavirusa in vse kaže, da se nam le obeta bolj normalna predsezona. To je pomembno za vse, ki so zdržali ti dve zares poslovno in zdravstveno težki leti. Nekateri, ki so zmogli, so ta premor izkoristili tudi za prenove in posodobitve svojih gostinskih in nastanitvenih zmogljivosti. Do konca junija pa še vedno lahko izkoristite tudi predlanske in lanske turistične bone.

V reviji Horizont pa vas tokrat vabimo na pohajkovanje po Beli krajini, med študente švedskega mesta Lund in na degustacijo v vinsko četrt portugalskega Porta. Objavljamo tudi nekaj zanimivosti; o 150. obletnici znamenitega ameriškega narodnega parka Yellowstone; opozorila iz mehiške Riviere Majev, kjer počitniški paradiž najeda kriminal in nenavadne plati in običaje Tajcev. Prilogo pa namenjamo foto lovu na velikih pet v narodnih parkih Afrike. 

Silverka Lesjak Klapš

  Vsebina

  Švedska: Lund – zanimivo študentsko mesto
  Portugalska: Vinska četrt v Portu
  Mehika: Riviero Majev pesti kriminal      
  ZDA - 150 let narodnega parka Yellowstone       
  Azija: Nenavadna plat Tajske
  Astrahan - Kaviar, lotos in Volga
  Priloga: Pisani narodni parki v Afriki    
    

  Nasveti:
  Spominki, ki lahko drago stanejo
  (Ne)varno spletno nakupovanje
  Kolumna        

  Izleti po Sloveniji:
  Pohajkovanje po Beli krajini
  Domače in turistične novice

  Znani na poti:
  Robert Mlinarič iz Štajerske v Namibijo      

  Tujina:
  Z vlakom na poti                   
  Letalske novice         
  Križarjenja     
  Zanimivo
  Hoteli po svetu          
  Od tod in tam
  Turistične novice iz Hrvaške 
  Turistične novice iz Nemčija 
  Turistične novice iz Avstrije 
  Varni in zdravi na poti          

  Kulinarika:
  Edinstven cvet artičoke        

  Na liniji:
  Aplikacije, mobilne in informacijske tehnologije     
  Avtomobilske novice

   

Naročilo revije Horizont

Letna naročnina znaša 35,25 EUR. Naročnino lahko tudi podarite.

Naročilo revije