Skip to main content

BIO27 Supervernakularno Oblikovanje za regenerativno prihodnost

BIO27 Supervernakularno Oblikovanje za regenerativno prihodnost

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Ljubljana│26. maj–29. september

27. bienale BIO Ljubljana (BIO27), najstarejši in eden vodilnih svetovnih bienalov oblikovanja, bo pod taktirko kustosinje Jane Withers svoja vrata odprl 26. maja. Povezal bo napredne in okoljsko osveščene oblikovalce, arhitekte, mislece in raziskovalce z vsega sveta. 

Tema bienala BIO27 Supervernakularno proučuje rastoče in ambiciozno gibanje, ki sta ga pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna arhitektura in inteligenca oblikovanja.

Supervernakularno razkriva, kako oblikovalci in arhitekti upoštevajo vernakularne običaje in sisteme vrednot, ki so v današnjem času večinoma prezrti, in se odzivajo na sodobne izzive, kot so pomanjkanje vode, odlaganje odpadkov in vse manjša biotska raznovrstnost. 

Pri projektih, predstavljenih na bienalu BIO27, so v ospredju lokalne značilnosti, povezanost z naravo in ekološka trdoživost. Supervernakularni pristopi vključujejo naravne sisteme ravnanja z vodo po vsem mestu, alternativne rešitve klimatizacije z nizko porabo energije, živilske sisteme brez odpadkov in oblikovanje, ki podpira lokalne skupnosti in obnovo pokrajine.

Pod vodstvom vodilne zasebne kustosinje, svetovalke s področja oblikovanja in avtorice Jane Withers ter njene asistentke Rie Hawthorn si razstavo Supervernakularno predstavljamo kot zbirko zgodb, ki jih pripovedujemo s pomočjo študij, ki nam predstavijo, na kakšen način lahko te zamisli služijo kot izhodišče za sodobne inovacije.

Bienale v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki ga pripravljamo v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK), bo vseboval razstavo Supervernakularno, razstavo petih naročenih projektov produkcijske platforme in pester program pogovorov, delavnic ter drugih zanimivih dogodkov. Kmalu bomo objavili tudi spremljevalni program razstav in dogodkov, ki se bodo odvijali po vsem mestu.

Preberi več

Deli objavo