Skip to main content

Urbano vrtnarjenje tudi v dunajskem rečnem pristanišču

Urbano vrtnarjenje tudi v dunajskem rečnem pristanišču

Tudi na Dunaju se povečuje zanimanje meščanov za vrtnarjenje. Od danes dalje lahko vrtičkarji na območju rečnega pristanišča Wiener Hafen najamejo zemljišče za gojenje zelenjave, sadja in zelišč. Za skupnostne vrtove pa mesto namenja subvencije do 3.600 evrov na vrt in brezplačno svetovanje glede vrtnarjenja.

Avstrijska prestolnica ima kar 6.000 hektarov obdelovalnih površin. Dunajsko rečno pristanišče Wiener Hafen v okrožju Simmering ljubiteljskim vrtnarjem oddaja zemljišča za pridelavo vrtnin. Sezonski najem 50 kvadratnih metrov velikega vrtička stane 160 evrov, za 100 kvadratnih metrov veliko zemljišče pa najemniki odštejejo 261 evrov na sezono. Urbani vrtički so dostopni z javnim prevozom, poleg njih pa so urejena tudi parkirišča, prenosno stranišče, smetnjaki in vodnjak za zalivanje. Meščani jih lahko najamejo od začetka aprila do konca oktobra.

Nekateri ljubitelji vrtnarjenja se odločijo za najem vrtov, ki jih oddajajo dunajski kmetje. Pri tem kmetje poskrbijo za semena, zasaditev in zalivanje, vrtičkarjem posodijo tudi orodje. V mestu so zelo priljubljeni tudi skupnostni vrtovi. Tam se družijo in si izmenjujejo znanje in izkušnje vrtičkarji najrazličnejših starosti in kultur, ki jih druži veselje do vrtnarjenja. Mesto jim nudi tako finančno podporo do 3.600 evrov na skupnostni vrt, kot tudi svetovanje glede obrezovanja drevja, pridelave zelenjave, odstranjevanja škodljivcev in kompostiranja.

Za tiste, ki bi radi pridelovali biološko zelenjavo, mesto Dunaj oddaja vrtičke v naravnem rezervatu Lobau. Sodelavci biološkega centra Lobau, ki je v lasti mesta, posadijo čebulo, peteršilj, korenje, grah, rdečo peso, por, špinačo, stročji fižol, redkev, kolerabo, solato, zelje, bučke in paradižnik. Vrtove razparcelirajo na 40 ali 80 kvadratnih metrov, uredijo podzemno namakanje, meščani pa lahko vrtičke najamejo za 100 ali 200 evrov na sezono, odvisno od velikosti parcele. Vrtove nato meščani sami obdelujejo in obirajo zelenjavo. 

Foto 2: Urbano vrtnarjenje na ozemlju rečnega pristanišča © Hafen Wien

Preberi več

Deli objavo