Skip to main content

Španija Tenerife: Prvo zavarovano območje za kite v Evropi

Španija Tenerife: Prvo zavarovano območje za kite v Evropi

Kanarski otok Tenerife se je že pred leti zapisal varovanju okolja in za to prejel kar nekaj različnih odlikovanj. Med drugim se lahko pohvalijo z Unescovo svetovno dediščino, 43 zavarovanimi naravnimi območji, ki zajemajo skoraj polovico otoka, in trajnostnimi turističnimi ponudbami ter nastanitvami, ki imajo certifikat, da so okolju prijazne. Pred kratkim pa so naredili še en pomemben korak in uvedli certificirano zavarovano območje za kite v Evropi. 

Morski pas Teno Rasca

Španski otok Tenerife velja za edinstven kraj za opazovanje kitov v njihovem naravnem okolju, saj jih je tam mogoče opazovati vse leto. Veliko turistov, ki obišče Kanarske otoke, si vzame vsaj dan časa in se odpravi na nepozabni izlet na Atlantik. Videti kita je za mnoge izmed njih nepozabno doživetje. Odprave na 'Whale-Watching' so še posebno priljubljene na jugu otoka, na pasu med otokoma Tenerife in La Gomera, kjer živi veliko družin kitov.

Morski pas Teno-Rasca za varnost delfinov in kitov

Toda v preteklosti so lahko na obalah Kanarskih otokov vedno znova opazili mrtve kite, ki jih je naplavilo na otoke. Pogosto so umrli zaradi trčenja z ladjami. Okoljski aktivisti so zato že dolgo zahtevali uvedbo zaščitenega območja, ki pomembno vpliva na ladijski promet.

Konec leta 2019, ko so na svetovni podnebni konferenci v Madridu veliko pozornost posvetili umiranju kitov v mednarodnih vodah, so poudaril, da je prav območje Kanarskih otokov pomemben življenjski prostor teh morskih sesalcev v Evropi. Zato so okoljevarstveniki izrazili odločno zahtevo za ureditev cone, v kateri bodo kiti in delfini bolj varni.

Poznavalci so takrat opozorili, da predvsem morski promet te živali ogroža in povzroča, da kite naplavlja na obalo. Še posebno pogosto je prihajalo do trčenj s hitrimi trajekti, ki plujejo med otoki. Sodobni hitri trajekti namreč dosežejo do sedemkrat višjo hitrost od običajne hitrosti kitov, zato se jim morski sesalci pogosto ne morejo izogniti. Prošnje in zahteve za uvedbo zavarovanega območja za kite so se letos uresničile.

Morski pas Teno-Rasca, ki se razteza med otokoma Tenerife in La Gomera, so tudi uradno razglasili za prvo zavarovano evropsko območje za kite. Po zalivu Hervey Bay v Avstraliji in področju The Bluff v Južnoafriški republiki gre za tretje tovrstno območje na svetu. K temu je v veliki meri prispevala tudi vodilna mednarodna organizacija za zaščito morij World Cetacean Alliance, ki se zavzema za varovanje oceanov in v njih živečega živalskega sveta.

 Opazovanje kitov

Spoštljiv odnos do živalskega sveta

Pred otokom Tenerife je mogoče opazovati skoraj polovico znanih vrst kitov na svetu. Med njimi je tudi populacija okoli dvestotih dolgoplavutih mrkih pliskavk, ki so na območju pred obalo tam stalno naseljene in so pomemben sestavni del podvodnega živalskega sveta otoka. Zaradi raznolike populacije je pomembno tudi nenehno znanstveno dokumentiranje, da bi na ta način zagotovili trajno zašito živali. Zavarovano območje za kite pred Punto El Fraile do Punte Salema sodi, podobno kot vsi drugi obalni pasovi otoka, med področja, na katerih veljajo strogi predpisi, ki prispevajo k ohranjanju teh živalskih vrst. Veliko podjetij je tudi zavezano k upoštevanju smernic za varnost in kakovost pri izvajanju izletov za opazovanje kitov. Še posebno pomembna je pri tem razdalja do živali, ki se je morajo držati ponudniki opazovanja kitov. Prav tako morajo paziti na znižanje hrupa in v času opazovanja izključiti motorje plovil.

Med ukrepe pa sodi tudi recikliranje materialov, uporaba okolju prijaznih izdelkov in čiščenje morja z odstranjevanjem odpadkov.

Spodbujanje odgovornega turizma

Zavest trajnostnega ravnanja in skrb za okolje in živali je postal pomemben vidik v življenju lokalnega prebivalstva. Za kite se zavzemajo različna interesna združenja in s tem krepijo občutek pripadnosti domačinov, podjetij in raziskovalcev. Pri World Cetacean Alliance pa so opozorili, da je zaščiteno območje tudi prednost, ki turistom omogoča, da se odločajo za izbiro počitniškega cilja tudi zaradi trajnostne odgovornosti. Omogoča jim tudi, da živali na spoštljiv način srečajo in opazujejo v njihovem naravnem okolju.

Da na otoku pripisujejo velik pomen ohranjanju okolja, dokazuje tudi podelitev 'modrih zastav', ki jih podeljujejo letno in z njimi potrjujejo kakovost vode ter okoljskega upravljanja. Pohvalijo pa se lahko tudi z odlikovanjem 'Marine Hope Point', ki so ga prejeli pred nekaj meseci in ga podeljuje organizacija Mission Blue. 'Hope Spots' so posebni kraji, ki znanstveno potrjeno prispevajo k zdravju oceanov. Trenutno ima Španija več kot osem odstotkov svojih morskih voda razglašenih za varovana morska območja.