Skip to main content

Bavarska: Pravljični grad z obnovljenim Marijinim mostom

Bavarska: Pravljični grad z obnovljenim Marijinim mostom

Grad Neuschwanstein – pravljični grad star že več kot 150 let, sodi med najbolj priljubljene znamenitosti v Nemčiji. Pred pandemijo ga je obiskalo tudi milijon in pol ljudi letno. Temeljni kamen za grad kralja Ludvika II so položili septembra 1869. Ta je s kraljevo družino veliko otroških dni preživel v bližnjem gradu Hohenschwangau, nekoliko stran od mesteca Füssen. Rad je planinaril na okoliške vrhove in ko je po očetovi smrti leta 1864 postal bavarski kralj, se je odločil na bližnjem vrhu s prostranim pogledom na dolino in jezero postaviti svoj sanjski grad. Opere skladatelja Richarda Wagnerja so bile njegov navdih za oblikovanje notranjosti. A žal je v gradu bival le zelo kratek čas in v celoti ga nikoli ni uspel dokončati in tako je ostalo vse do danes. Pri gradnji je uporabil za takratne čase izjemno sodobno tehnologijo in dal urediti celo centralno ogrevanje, toplo tekočo vodo in stranišče priključi na kanalizacijski odvod. Med drugim si je omislil tudi mizo, na katero so jedi postavili v spodnji kuhinji in jo obloženo dvignili v njegovo jedilnico.

Gradnja gradu je pogoltnila ogromno denarja in kralj, ki se je vanj želel umaknit v samoto, kljub najemu kreditov, obrtnikov ni mogle več plačevati. Ludviku II je morda tudi zato bavarska vlada pripisala duševno bolezen in iz gradu so ga junija 1886 odpeljali v grad Berg, kjer je naslednji večer umrl v skrivnostnih okoliščinah.

Le sedem tednov po njegovi smrti so grad s pravljično podobo odprli za javnost in že od takrat navdušuje turiste, ki prihajajo z vseh koncev sveta. Grad Neuschwanstein nad Hohenschwangauom, ki je leta 2019 praznoval 150. obletnico, je postal največja bavarska turistična znamenitost in tudi ena največjih v Nemčiji.

Most Marienbrücke prenavljajo

Most pred gradom, s katerega se vijejo izjemni razgledi je zaradi slabe statike zaprt že skoraj leto dni. 35 metrov dolgi most, ki se pne na višini 90 metrov, nad sotesko Pöllat, predstavlja izziv za delavce. Znova ga nameravajo odpreti poleti, a pred tem je treba zamenjati skalna sidra, ki so bila izvrtana do 15 metrov globoko v skalo. Del gradbenega materiala morajo dostaviti celo s helikopterjem.

Leta 1850-ih je dal kralj Maksimilijan II za svojo ženo Marijo, ki je bila navdušena nad gorami, zgraditi leseno brv čez divjo in romantično sotesko Pöllat. Njegov sin kralj Ludwig II pa je kasneje dal leseno konstrukcijo zamenjati z elegantno železno. Zadnja prenova mostu pa se je zgodila leta 1978.

Preberi več

Deli objavo